Saturday, March 19, 2016

Store (døde) mænd! Og nogle koner

 Husbond og jeg har været i Køge - eller rette, uden for Køge for at se Grundtvigs grav. Og det er ganske vist; foråret er tydeligt på vej, selvom det i dag var både koldt og blæsende. Fuglene, gæslinge-pilen og anemonernes blade tager ikke fejl!
 Niels Frederik Severin Grundtvig blev født d 8 september 1783 i Udby præstegård i nærheden af Vordingborg. Og han døde 2 september 1872 i København. Han var først gift med Lise Blicher og siden med Marie Toft - de døde begge fra ham. Hans tredie kone Asta Krag-Juel-Vind-Frijs overlevede ham. Både Grundtvig og hans to sidste koner ligger begravet her på "Clara-kirkegård." Marie og han selv ligger i Mausolæet, Asta og flere fra hendes familie er begravet i den lille plæne.
Man kan ikke komme nærmere, bare to gange om året er der åbent. Men der er ved at blive anlagt en fin ny sti op til kirkegården, og vi var ikke de eneste, som lagde vejen forbi, selvom der er en travetur på et kvarter gennem den lille skov, og vejret som sagt ikke var det bedste.
Aftenen har vi tilbragt med Spielbergs flotte film "Lincoln" - spændende, også i lyset af dette års præsident-valgkamp. - May the best woman win!

2 comments:

Anne said...

Jeg ved godt Grundtvig er kendt for en hel masse vigtigt, men jeg forbinder ham altid med den smukke kærligshedssang, han skrev til "sin Marie". Vi sang den tit på efterskolen og min far citerede den i sin tale ved vores bryllup. Godt at vide, han ligger ved siden af hende nu!

Og ja, may the Best woman win!!

Tro Håb og Kærlighed said...

Anne - ja, Marie var hans store kærlighed. Jeg tror, han elskede alle sine koner, men med hende var det noget helt specielt. Det er den dejligste sang - han kunne virkeligt noget, den gamle mester!