Thursday, August 14, 2014

Vi har nået højderne!

 Katedralen i Salisbury er altså vores genbo. Den er på flere måde helt fantastisk. Den blev bygget meget hurtigt, 38 år tog det, og er derfor stilren tidlig engelsk gotik, hvor de fleste katedraler er en blanding af flere århundredes byggemode. Tårnet midt på kirken er bygget sidst og allersidst er spiret sat på - ialt rækker det 123 op mod himmelen.
 I dag har vi ikke bare besøgt kirken og deltaget i morgen- og aftenbønnen - vi har været så langt oppe i tårnet, man må komme.

 Fra første stokværk ser der sådan ud. - Bemærk den store fontaine i midten - døbefont og kildevæld - installeret i 2008, då kirken fejrede 750 året for sin indvielse.
 Tårnturen tog 2 timer med en herlig guide. Vi gik 332 trin fordelt på 5 etager. Øverst i tårnet er der fornyligt sat glas i åbningerne, bl.a. for at holde duerne ude. Ruderne blev betalt af borgere i byen, der til gengæld fik lov at ridse en hilsen i "deres" glas.
 Fra det øverste af det firkantede tårn kan man se op i toppen af selve spiret. Det er fyldt af et træskellet, som kun er fæstet to steder. Det er sat op for at tynge spiret ned og på den måde holde det fast og hindre stormskader. Efter at "kræmmerhuset" er blevet fyldt med gitter af egetræ, har det været helt stabilt.
 Udsigten er fanatstisk!
Der er brugt 70.000 tons sten og 2,800 tons egetræ og 420 tons bly til at bygge katedralen.
Vel nede igen modtog vi en badge med ordene "Salisbury Cathedral - I've reached the heights!" - Det var virkelig et højdepunkt!

No comments: