Tuesday, August 12, 2014

Stonehenge mm

 Vi tog bussen til Stonehenge! Man bliver sat af ved et besøgscenter med forklaringer, visuelle levendegørelser, butik og cafeteria (med helt ok mad). Herfra går transporten videre med shuttle-bus til selve Stonehenge. Vi stod af og gik det sidste stykke.
 Man får en audioguide, som på god vis forklarer om stedet. For 5000 år siden var her et helligt sted - de første markeringeringer af en cirkel er fra den tid. For 4500 år siden blev de første sten rejst - de højeste er 7 meter over jorden.
 Som det eneste sted af sin art er der overliggere. Som stedet er nu, er det en ruin, men modeller i besøgscenteret viser, hvordan det kan have set ud.
 Det er ikke druieder, som har bygget det. De er kommet til meget senere. Man har fundet mange mennesker begravet i og omkring Stonhenge - meget forskellige mennesker. Alligevel kan man ikke sige, hvorfor og til hvad det har været opført. - At solen og månen, solhverv både midsommer og midvinter spiller en rolle, det er helt tydeligt. På disse dage rammer den opgående sol lige ind gennem cirklen. Dette fænomen kendes også fra fx de senere byggede rundkirker på Bornholm. Men om det har haft at gøre med tilbedelse af solguden, som foreslået i "Sarum" - det ved man ikke. Stedet er ikke ordentligt udgravet arkæologisk, og der er stadig meget at opdage. - Nu er der anlagt en fin vej, så man kan gå rundt om hele komplekset og komme ganske tæt på. Det er fint, så bliver det ikke helt ødelagt af grafitti, souvenir-afbrækning og nedtrampning af græsset, som det var tilfældet inden det blev afspærret i 1970'erne.
 Tilbage i Salisbury var vi til Evensong - dog læst - i katedralen. Den er ligeså fantastisk, som jeg havde forestillet mig.
 Her er den store fontaine, som Anne tidligere har vist mig billeder af.

Vi bor, som sagt på Sarum College. Her er en del enkeltværelser, men vi har en lejlighed for os selv. Her er engelsk morgenmad med det hele - dvs også grapefrugt, æg og bacon. Alle er velkomne til at bo her - nu har I også adressen!
God nat og tak for en dejlig dag.

1 comment:

Lene said...

Det er godt nok mange år siden jeg var ved Stone Henge, det var i 1976. jeg mener vi dengang kunne gå mellem stenene. Jeg er en af dem, der aldrig faldt for Jordens Søjler, men katedralen vil jeg gerne se :-)