Ordet Påske betyder = forbigang. Det hebræiske ord fører tilbage til fortællingen om, da det jødiske folk var slaver i Egypten og blev befriet ved at spise påskelammet og smøre lammets blod på dørstolperne. Blodet var et tegn på, at dem der var i huset, troede at Gud kunne sætte dem fri af slaveriet og hjælpe dem hjem til landet, de kom fra. De havde fået løfte om, at den tiende plage, døden, ville blive den sidste - efter den ville de virkeligt, endeligt få lov til at rejse. Og Døden gik forbi deres huse. I alle andre huse ramte døden.
Netop dette måltid - påskemåltidet - fejres en gang om året til minde om denne befrielse.
En Påskeaften for næsten 2000 år siden fejrede Jesus og han venner måltidet, hvor Dødens forbigang og menneskenes befrielse fejres. Og så tager han brødet og vinen og siger, at fra nu af er Påskemåltidet noget mere! For han vil selv tage kampen op med Døden - så den ikke bare går forbi - men bliver besejret! - Ja, det siger han ikke direkte, men sådan kom de kristne til at forstået det efter Opstandelsen. Og derfor bliver vi ved med at fejre både Påske og nadver (som egentlig bare betyder aftensmad). Påskefejringen begyndte hos os Palmesøndag. Her til aften fortsatte vi med Skærtorsdag og i morgen kl. 10 fejrer vi The Good Friday, som englænderne kalder den.
Påskemorgen er kirken åben kl. 6 - en time før solopgang. I mørket lytter vi til tekster og musik inden vi begiver os til stranden og ser solen stige op over horisonten. Vi holder en lille andagt og går tilbage til kirken, hvor der er morgenkaffe. Klokken 10 er der Påske-fest-gudstjeneste.
Nu har jag gjort adventsfint
5 hours ago
2 comments:
Det var meget smukt at læse, at I påskemorgen før solopgang lytter til tekster og musik i kirken og går til stranden for at se solen stå op!
Vi gjorde det første gang sidste år. Det er noget, jeg længe har haft lyst til, og det blev fint!
Post a Comment