Rugbrød - netop disse brød kan smages til Café Qvindfolk på lørdag! |
"Fra Koplevs køkken, opskrifter og fortællinger fra hele verden" af Kjeld Koplev og Marianne Koester,
udgivet af DR.
Jeg har selv tilsat kerner og experimenteret med melet.
RUGBRØD a la Koplevs Køkken
Surdej:
1/2 pakke gær
1 tsk salt
1 dl lunkent vand
4 spsk hvedemel
2 spsk surmælksprodukt: ymer, tykmælk el. lign.
Blandes og stilles i køleskab i en tætsluttende box. Efter tre dage er den klar til brug
HUSK: hver gang der bages, tager man surdej fra den færdige dej, lige inden den hældes i form.
Surdejen opbevares i køleskab.
RUGBRØDET:
1 portion surdej hældes i et fad og røres ud i 9 dl lunkent vand
tilsæt
1 spsk salt
3 spsk solsikkekerner
3 spsk hørfrø
3 spsk græskarkerner
450 gr rugmel
450 gr hvedemel (heraf kan evt 200 gr være fx. spelt eller grahamsmel)
Det hele røres godt sammen og stilles tildækket mindst 6 timer (= fx.en nat eller en arbejdsdag)
Tag surdej fra. (ligeså meget som da den blev lavet - den vokser, så fyld ikke boxen helt)
Hæld dejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir.
Sæt formen på nedderste ribbe i en kold ovn, der indstilles på
100 grader i 90 minutter - herefter skruer man op til
200 grader i 90 minutter.
(Det er muligt at bage dobbelt portion med den samme surdej)
2 comments:
Hvor ser det lækkert ud, Charlotte! Her hos os bager husbond alt vores brød, og der er ikke noget så lækkert om en skive varmt, nybagt rugbrød med smør :-)
Madame - det er nemlig så godt med nybagt rugbrød. Jeg har prøvet flere forskellige - denne er langt den letteste og det er godt!
Post a Comment