Saturday, June 12, 2010

IB-skal

I står for IB-skal Muslingeskallen her kaldes en Jacobs-skal, men på dansk bliver Jacob til Ib, og skallen hedder derfor en IB-skal. Det øverste billede er fra Ibsker på Bornholm. Ibsker er den bornholmske udgave af "Jacobs kirke". Mange kirker er viet til Skt. Jacob, der var en af Jesu disciple bror til Johannes, de to sønner af fiskeren Zebedæus. I følge Apostlenes gerninger blev Jacob halshugget på ordre fra kong Herodes. Inden sin død menes Jacob at have været i Spanien, hvortil han bragte den kristne tro. Efter sin død skulle hans døde krop være fragtet tilbage til Spanien og der begravet, hvor nu byen Santiago de Compostella ligger. Graven blev glemt men genopdaget, da en bonde flere nætter så lys på sin mark, hvor graven var. Herefter blev der bygget kirker på stedet, og i dag ligger en mægtig gotisk katedral, som er rejsemål for tusindvis af pilgrimme fra hele verden. Santiago er Skt Jacob og resten af byens navn betyder "Stjernemarken". Ikke langt fra byen ligger ved Atlanterhavskysten "Verdens ende", hvor man kan finde Ib-skallerne. Fra gammel tid blev Ib-skallen derfor både et bevis på den gennemførte pilgrimsrejse og et symbol på selve pilgrimslivet.
Da min søster og jeg sidste år gik på strækningen mod Santiago de Compostella, fulgte vi den gamle pilgrimsvej, som er afmærket netop med Ib-skaller.
Posted by Picasa

13 comments:

Maria G said...

Mycket intressant läsning och jättefina bilder!
Ha en fin kväll!

TorAa said...

Det er fascinerende at tenke på hvordan vi mennesker har gitt navn til naturens skapelser.
Som dette skjell, St Jaques.

Og urter som kan lege lidelser, med et navn som i etterhånden vi har funnet ut stemmer overens med gamle helgener.

ha en utmerket helg.

PS. denne uke er i India - på ABC

Tro Håb og Kærlighed said...

Maria G - Tak, og det samme til dig!

Tro Håb og Kærlighed said...

Tor Aa - ja, det er sjovt at genkende navne og finde historier i naturen. Indien har jeg ikke været i endnu, men det har du så:-)Vi komer vidt omkring med ABC

Henny said...

Jeg var ikke klar over, at Ib kom af Jakob, men det giver jo god mening.

Tro Håb og Kærlighed said...

Henny - ja, sådan er det:-)

Rasmine said...

Gik du og din søster hele vejen?

Jeg har længe haft lyst til at tage turen, men på cykel. Mens jeg har overvejet, har jeg opdaget, at der er flere gamle pilgrimsruter, som kunne være værd at udforske, så der er stof til flere ferier ...

Tro Håb og Kærlighed said...

Rasmine - vi gik kun de sidste 130 km. Vi havde en uge. Vi boede på hotel undervejs, og vi havde bestilt og betalt det hele på forhånd. Vi rejste med Vagabond tours, og det var en herlig oplevelse. Men man kan jo gå på hærvejen og sove på de nye pilgrimsherberg, eller på pilgrimsruter i Norge eller Sverige. Der er masser af muligheder. At cykle er helt fint. Håber, du finder noget der passer!

Madame said...

Det var meget spændende at læse, Charlotte - og helt nyt for mig. Sikke en fantastisk oplevelse det må have været, at du har gået en del af pilgrimsruten i Nordspanien.

Petunia said...

Spennende å lese om dette, men vet du hvorfor et slikt kamskjell som vi kaller dette i Norge, blir brukt som symbol for dette?

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - det var den dejligste søsterferie:-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Petunia - skallen er forbundet med Jacob og Cap Finnis Terra, verdens ende ud for Santiago de Compostella - den er hans helgen-kendetegn og derigennem pilgrimsvandrings. Så uanset, hvad skallen kaldes, er den et pilgrimstegn i alle lande.

Rasmine said...

130 km er ikke så lidt!

Men der kan man bare se - jeg havde helt glemt Hærvejen, og jeg vidste ikke, at den var en pilgrimsrute. Efterhånden har jeg mødt flere, der har gået ad "caminoen", men ikke en eneste hærvejspilgrim. Tankevækkende!