Saturday, March 7, 2015

Jeg går i sort - en faste-fortælling

Jeg elsker den brogede verden.

Jeg har intet imod farver – heller ikke farvet tøj. Jeg er glad for min himmelblå præstekjole og min grønne spejderuniform og synes ofte at andre ser godt ud i deres lilla, gule eller turkis outfit. Jeg går bare i sort*.

Sådan har det ikke altid været. En overgang gik jeg kun i blåt, og jeg har også ejet spraglede sommerkjoler og hvide skjorter. Men nu går jeg kun i sort.**
Mit undertøj er sort, mit overtøj er sort, mine bukser, bluser, kjoler, nederdele, sko, strømper og støvler er sorte. Mine shorts, min badedragt og mit løbetøj er sort.
Det var et valg, jeg traf for mange år siden. På et tidspunkt, hvor jeg havde svært ved at overskue tilværelsen, fandt jeg en glæde i at træffe enkle valg, der kunne frigøre ressourcer.
Der var flere grunde til at valget faldt på sort. Jeg synes det klæder mennesker at gå i sort. Faktisk synes jeg, det klæder alle. For eksempel oplever jeg at et gospelkor klædt i sort fremhæver sangerne samtidig med, at det gør dem til en helhed. I modsætning til samme kor klædt i hvidt – dem opfatter jeg mere som en samling individer, der fremhæver deres særpræg i gruppen.
Sort tøj er let at holde og nyt og gammelt passer sammen. Sort tøj er så almindeligt at det er let at skaffe og derfor også ofte billigt.

Som barn var jeg engang med min far til et møde, hvor nogle kvinder talte sammen om, hvilke farver der passer sammen – og hvilke der bestemt ikke gør! De var hurtigt enige om, at blåt og grønt sammen, det gik i hvert fald ikke! Hvortil min far stilfærdigt bemærkede, at så måtte Vorherre være dårlig til at sætte farver sammen, for grønne skove og blå himmel og klokkeblomster på grønne stilke vist var noget, Han havde fundet på!

Netop – hvad ”passer sammen?” – hvad klæder mig? Hvad er mode? Hvad kan man købe? Hvad har jeg i forvejen? Der er masser af spørgsmål. For nogen er det enkelt, for mig blev det for meget. Jeg valgte det hele fra og valgte sort til!

Jeg var også inspireret af de ordensfolk, der går i ens dragter hver dag – eller i ens farver. ”Jesu små søstre” går fx i enkelt blåt tøj. De spekulerer ikke på, om det passer sammen, for det gør det altid. Jeg ville derimod ikke bryde mig om at gå i uniform – det er farven, jeg har valgt ikke facon og snit.

At vælge er fuldstændigt fundamentalt for det at være menneske. Det er ikke tilfældigt, at fortællingen om menneskets fald i Bibelens begyndelse handler om at vælge. Vi har netop fået valgmuligheder og er med-skabere gennem vore valg. Ikke kun gennem at vælge rigtigt eller forkert, men også gennem at vælge til eller fra. Som rige vesterlændinge har vi flere valgmuligheder end nogen anden gruppe i verdenshistorien, og netop fra-valget er en udfordring. – Niels Hausgaard sang for mange år siden om, hvor svært det, bare at finde shampoo til ”måwe” hår. Man kunne kun få shampoo til glat, krøllet, farvet, tørt, skællet, gråt hår – men ikke til hår, der bare skulle vaskes rent. Alt skal være særligt og specielt – men enkelt, det må det ikke være – det skulle jo nødigt blive kedeligt eller almindeligt!

At vælge det sorte tøj indebærer muligheden for, at blive opfattet som kedelig – ikke fordi sort er kedeligt, men fordi det altid er sort, og ”altid det samme” er pr definition kedeligt.

For mig har det betydet enkelhed.

I fastetiden øver jeg mig på at fravælge ting. Nogen gange ender det med at blive permanent.

Men jeg fravælger aldrig stearinlys, blomster og hjemmebagt brød selvom det indimellem er besværligt.

*Wikipedias definition er: ”Sort er den akromatiske farve / lysintensitet, som hjernen registrerer, når den betragtede genstand ikke sender lys ind i øjet. Sort er altså "fravær af lys".

**Det er så ikke helt sandt længere. Jeg har tørklæder, huer og handsker i lilla og turkis.

Jeg ejer en rød kjole og en rød jakke. Og jeg har jeans i blåt, og enkelte mønstrede ting har sneget sig ind i skabet og på hylderne. Men som udgangspunkt går jeg i sort.

Bragt i "MELLEM HIMMEL&JORD" MAGASIN FOR METODISTKIRKEN OG METODISTKIRKENS BØRNE- OG UNGDOMSFORBUND

6 comments:

Madame said...

Jeg forstå dig så godt - sort er en skøn farve, og med små pift fx en halskæde, øreringe, et tørklæde, huer og handsker i lilla eller turkis, bliver det ikke mere elegant. Og så kan sort jo være mange ting afhængig af stoffet/skindet ...

Lene said...

Sort er pæn til andre, men jeg ligner døden fra Lübeck i sort, så det kommer jeg aldrig til at gå i :-)
Sjovt at du synes sort klæder de fleste, det mener jeg så ikke. Når man først har set hvad forskellige farver gør og ikke gør for ens hudfarver, så synes jeg det er synd, at så mange tror at sort er det pæneste til dem. Men dig klæder det :-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - helt enig! Jeg bruger også farver sammen med mit sorte. Og det er netop afhængigt af materiale og snit. Det er spændende og udfordrende at gå i sort:

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - tak, og du er smuk i blåt! Jeg synes sort som base er smukt til - ok, de fleste! Så kan man have tilbehør i farver - men som udgangspunkt synes jeg, sort fungerer.

Louise Aaen said...

Til cafe Q i lørdags handlede det om kvindernes internationale kampdag og vi blev bedt om at diskutere i grupper om kvinder har nogen problemer i dag. Jeg dannede gruppe med min 8-årige datter og hun sagde nææ, det synes jeg ikke, men Emma snakker tit om alle sine problemer med mode.

Tro Håb og Kærlighed said...

Louise - hmm - ja, der er også en opgave. Skoleuniformer i en eller anden form er ikke tosset. Men sort skal det nok ikke være:-)