Tuesday, November 26, 2013

Lasse!

 I disse minutter er Strandby Metodistkirke fyldt med mennesker, blomster musik og Guds nærvær. Netop nu bisættes Lars-Henning Clausen, en god og kær ven, netop fyldt 60. Det første møde, jeg husker, med Lasse var en patruljeførertræning. Han var soldat i Livgarden, jeg er millitærnægter, så han måtte finde sig i en del kommentar og drillerier fra mig. Senere har jeg forstået, at det naturligvis var de store idealer i tilværelsen: Gud, konge og fædreland, der gjorde det helt naturligt, at Lasse var garder! Jeg har stadig svært ved at se ham for mig med et gevær i hænderne - undtagen som på vagt hos dronningen på Amalienborg. Dét kan jeg sagtens forstå.
Lasse er fra Strandby - fra to markante familier med rødder der. Og han elskede sit sted på jorden! Da vi, for 25 år siden flyttede til den lille by 30 km syd for Skagen, blev Lasse og Anne-Kirstine en del af vores liv og hverdag. En typisk Lasse-kommentar: "Når det er sommer, og vejret er godt, så er der intet sted på jorden så dejligt som Strandby!" - så hvorfor tage på sommerferie?
Jeg fik glæden og æren at vie de to kære mennesker for snart 25 år siden. Hjemmet, hvor bryllupsfesten blev holdt, er det dejligste hus med "Anne-gård" (åh denne underfundige nordjyske, lune, der beriger tilværelsen) klematis i mængde, skulpturer i træ og sten - kreativitet og hygge. Og med et af Strandbys ældste huse i baghaven! - For her begyndte metodismen i Strandby, da Lasses morfars far Niels Tvilling indbød den første metodistprædikant til møde.
Hverdagen delte Lasse, som mange andre i byen, mellem hjemmet og havnen. Familiefirmaet Tellfisk, på den nordre mole dannnede ramme om hele hans arbejdsliv. Her bliver den fineste, friske gourmet-fisk forarbejdet. Glad var Lasse, når han kunne vise de forskellige fiskearter frem for nysgerrige besøgende. Brorson spørger i sin salme: "Hvad skal jeg sige, når mit sind i havets dybe grunde kun dog så lidt kan kige ind og ser så mange munde?" - Ja, jeg er nok kommet til at sige, at fx. en Havtaske er grim. Men nej, sagde Lasse: "Alle fisk er smukke!" Så han tegnede og malede dem - som han malede, helst akvarel, måger, kirken, Hirsholmene, havet, stenene - eller lettere karikeret: sine sang-kammerater i mit absolutte favorit "drengekor," Wesley-Chapel-singers. Det begyndte som et lejlighedskor i 1988, og de er aldrig stoppet. De synger også i dag ved Lasses båre. Til alle konfirmationer, Allehelgen og juleanledninger er de selvskrevne. Men de er altid klar - til både sjov og alvor, og de synger så dejligt!
Lasse giftede sig som sagt med sit livs kærlighed Anne-Kirstine! Og dermed blev musikken en endnu større del af tilværelsen. Hun er dygtig organist og holder sammen på musik og kor med både voksne og unge. Og hun har holdt styr på Lasse og hans lidt rastløse, sprudlende kreativitet - og givet ham lov til at lege. Lasse, der også styrede virksomhed og var frimurer, tog ansvar og var pligtopfyldende.
Da de to kære mennesker blev forældre til først Amalie og snart efter Christiane, blev livet endnu større og rigere. Familien var en gave og en rigdom for Lasse, og hans tre "piger" var det bedste i hans liv.
Kattene, flyglet (både hjemme og i kirken), rejser og venskab, god mad, sjov og alvor. Lasses kære forældre  - der er så uendeligt mange gode minder - de mange samtaler på kontoret om politik, tro og kirke, musik, famlie, historie og fremtid - sorg og glæde!
- En af mine sønner sagde, at Lasse var lidt som en onkel for ham. Det forstår jeg udmærket, for i venneflokken havde han en slags store-bror-status. At ære Lasses minde bliver ikke svært! Men at undvære ham?
I sommer blev det klart, at han var syg - det var kræft, og de forskellige behandlinger hjalp ikke. Det hele er gået uhyggeligt stærkt og i sidste uge kom beskeden, at Lasse ikke er her mere.
Det er ikke til at forstå - hvilket vi heller ikke skal. Der er ingen mening i sygdom og død, i at vi mister vore kære.  Men Gud er med os i livet, som i døden; som Salmisten skriver i Samle 139:
"Stiger jeg op til himlen, er Du dér, lægger jeg mig i dødsriget, er Du dér. Låner jeg morgenrødens vinger og slår mig ned, hvor havet ender, så leder din hånd mig også dér, din højre hånd holder mig fast. Siger jeg: Mørket skal dække mig, lyste blive til nat omkring mig," så er mørket ikke mørke for dig, natten er lys som dagen, mørket er som lyset!"
Og som "Chaplerne" ofte har sunget:
Led mig Gud.
Led mig i retfærdighed.
Ban du din vej og gå foran mig.
For det er dig Gud,
Herre, dig alene,
som lader mig få
hvile og fred i dig.

14 comments:

CharlotteOrup said...

Så smukt skrevet... Også i England mærker vi savnet og er kede af vi ikke kan være der og sige farvel til vores Lasse.

Tro Håb og Kærlighed said...

Charlotte - ja, det er så underligt ikke at være der. Men med er vi jo!

Anne Thompson said...

Tak for ordene, Charlotte! Det er svært at begribe, at Lasse ikke er mere. Og som du skriver, så er det vel netop en af de ting, vi ikke behøver.
Det er godt at vide, at kirken har været fyldt i eftermiddag; at der har været mange samlede for at tage afsked sammen med hans piger og hans forældre!

Tro Håb og Kærlighed said...

Anne - Jørgen har netop ringet og bekræftet, at netop sådan var det!

Hr. og Fru Danmark said...

Ja kirken var fyldt til bristepunktet med familie, blomster, venner og venners børn! Det var en smuk afsked - men også meget trist! Lasse har nogle seje piger, som klarede eftermiddagen flot!

Lene said...

At du kender Lasse er jeg slet ikke i tvivl om, når jeg læser dine smukke og kærlige ord. Det gør mig ondt for jer alle, men ikke mindst familien. Og det må være svært ikke at kunne være med, men sådan er dit job.

Louise Aaen said...

Du var sandelig med, vi sang "spejl og gåder"

Tro Håb og Kærlighed said...

Malika - ja, de er stærke og skønne, de piger! Gjort af godt stof og megen kærlighed!

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - ja, det var meget underligt - heldigvis skal vi til Strandby i weekenden!

Tro Håb og Kærlighed said...

Louise - ja! Jørgen fortalte det på vej hjem - åh, så blev jeg stille og ydmyg.

Bente said...

En dag til Lasses og Guds ære. Glæder mig til weekenden

Tro Håb og Kærlighed said...

Bente, det gør jeg også!

Madame said...

Hvor er det smukt skrevet, Charlotte! Det gør mig ondt for dig og for familien.

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - tak, ja det gør ondt på mange mennesker!