Saturday, March 5, 2011

To spændende, kloge og naive mænd

Vi har holdt Nordjysk Kirkedag i Vesterkær kirke i Aalborg i dag. Overskriften var >>Den mellemøstlige "fredsproces"<< Vi var 90 deltagere til en meget spændende dag. Peter Lodberg er lektor ved Århus universitet og har skrevet doktorafhandlingen "Tro og magt i det hellige land". Han fortalte om de kristne palæstinænsere i Israel - der er 100.0000 - 120.000 i selve Israel og 50.000 - 60.000 på Vestbredden. De er i klemme mellem de muslimske palæstinænsere og de jødiske israelere. Mange forlader Israel, fordi det er lettere at skabe sig en god tilværelse i USA eller Europa, hvor de kan finde arbejde og forsørge deres børn. Lodberg har bl.a. været i Betlehem i længere perioder hos præsten i Fødselskirken. De kristne opfatter sig som fredsskabere, der vil forsone og ikke slås. Men historien er jo meget, meget kompleks. Det var Peter Lodberg og dagens næste taler  
 journalist og kronikredaktør på Politiken Anders Jerichow, enig med ham i. Begge har de megen erfaring og mange bekendtskaber i regionen. Begge gav udtryk for den komplexe historie, men også for håb og optimisme og tro på, at mennesker grundlæggende har de samme længsler og drømme. Jerichow fortalte om en kollega i Tunesien, der havde været udsat for tortur, og som sagde: "I må jo ikke tro, det gør mindre ondt på os!"
 Jerichow fortalte også om sitiuationen i Nordafrika og gav sit bud på, hvorfor der er grund til at håbe på en forandring til det bedre. Mennesker ønsker frihed og selvbestemmelse, de vil ikke undertrykkes af gale diktatore. Og det er vestens forbrydelse - dybt hyklerisk - at vi ikke har forventet og forberedt os på tyrannernes fald.
Vi havde god tid til at komme langt omkring, det var rigtigt spændende. - Dagen sluttede inde i kirken, hvor Claudet, som er kristen araber, meget bevægende sang for os.
En af eftertankerne er: Hvad gør vi med den frihed, som andre må kæmpe og slås, måske til døden, for?

2 comments:

Anonymous said...

Flot indlæg. Spændende arrangement. Jeg synes også, at jeg går med mage tanker af den art i disse dage, hvad sker der i Mellemøsten, går det den ene vej eller den anden, lykkes det for dem i Libyen uden militær indgriben fra USA/NATO - og er det godt eller ej?
Jeg håber det bedste.

Madame said...

Det var spændende at læse om jeres kirkedag, Charlotte! Man kan næsten ikke få viden nok om alt det, der sker i øjeblikket - og de kristne palæstinensere og arabere læser man jo aldrig om i aviserne.

Lad os inderligt håbe på en forandring til det bedre for den del af verden ...