Wednesday, November 11, 2015

Forsiden og bagsiden og alt det imellem.

Første gang jeg læste "Kristin Lavransdatter," var det i en trebinds-udgave trykt på meget dårligt papir. Jeg blev færdig med bind to "Husfrue" en søndag og måtte vente helt til mandag med at købe bind 3 "Korset."  Jeg var 23 år, boede alene og var præst på første år i Horsens og Vonge.
Næste gennemlæsning var da jeg ventede Johannes, min førstefødte nogle år senere. De 3 bind er forlængst smidt ud, da papiret er helt ødelagt af syre. Men da den kom i en samlet udgave, købte jeg den straks. Jeg har genlæst store dele af den - og læst højt fra den og fortalt om den. Men efter ferien hos min søster i Memphis bestemte vi, at vi skal læse den sammen - på hver sin side af Atlanten. Jeg har en drøm om, at hun og jeg skal pilgrimsvandre til Nidaros/Trondheim til sommer.
Jeg har forsøgt at læse langsomt - nydt det smukke sprog - og forundret mig over, hvor fantastisk en bog det er. Den udkom 1920 - 22 og Sigrid Undset fik Nobelprisen for bogen i 1928.
Det er en fantastisk bog - jeg glæder mig allerede til at læse den igen om nogen år.

4 comments:

Lene said...

Jeg fik den i gave af mine forældre og gik kold i den, jeg har aldrig fået den læst færdig. Måske skulle jeg forsøge igen. Jeg er ikke til romaner fra den tid, hvor kvinder og tyende ikke har noget at skulle have sagt. Af samme grund kæmpede jeg mig også igennem Jordens Søjler, men besluttede at jeg ikke skulle læse mere af den slags. Jeg tror dog Kristin Lavransdatter får en chance mere, når du skriver så smukt om den.

Madame said...

Tusind tak for anbefalingen! Og hvor er det spændende planerne om en pilgrimsvandring til Trondheim med din søster.

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - det er klart, det er en historisk roman - men den handler om kvindeliv - om kristentro - og om det psykologiske spil mellem mennesker - kærlighed, ære, tilgivelse - på en meget fin og fascinerende måde. Jeg holder også af Jordens søjler - har læst den en gang og set den en del. Men det er ikke en bog, jeg vil læse en gang til. Hvis det siger lidt om forskellen på de to bøger?

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - ja, det er en af de allerbedste bøger, jeg kender! Jeg håber vi kommer på vandretur til sommer.