Sunday, November 23, 2014

6) Pilgrimsvandring i Palæstina - fredag

Mens det endnu var mørkt listede en kvinde ind i dette skur ved siden af vores telt. Hun tændte ild og begyndte at bage det tynde brød, til morgenmaden. Efter morgenbøn, spisning, the-drikning og så lige en kop kaffe, startede dagens vandring. Vi gik 11,5 km, 880 m op og 515 m ned. Visse steder var ruten næsten som dagen før med meget stejle skrænter. Men det var en superfin rute.
Vi "besøgte"Nabi Mosa - vi sad udenfor og spiste et mellemmåltid, mens vores guide Nidal deltog i fredagsbønnen inde i moskeen, som er et helligt sted for muslimerne, da de regner det for pladsen, hvor Moses er begravet.
På vandringen i Wadi Qelt fulgte vi en gammel vand-ledning. Undervejs så vi masser af de huler, som de første munke/eremiter boede i helt tilbage fra det 3. århundrede.
Det var herude i det øde landskab den kristne klosterbevægelse opstod.
Vi besøgte to klostre - først Skt. Georgs, som ligger hugget ud i klippen. Vi har på en tidligere rejse set det fra wadiens anden side.
Inde i klosteret var der mange græske pilgrimme, kold saft og masser af spændende ikoner - bestemt et fint besøg. Vores leder Lars Lingius og guiden Nidal  havde en hjertelig samtale med to af klosterets beboere.
Skt. Georgs-klostret
Efter en endnu nogle kilometer kom vi til det smukkeste syn: klosteret Mar Saba! Det er det ældste kloster, som stadig er i brug. Her er bare 15 munke for tiden, og de beder og arbejder døgnet rundt for at holde dette fantastiske bygningværk i orden.

Vi gik ned i bunden af dalen og over en bro, for at komme op til klosteret. Vi kunne ikke komme ind - slet ikke kvinderne. Munkene hævder, at sidst, de lukkede en kvinde ind (og det er flere hundrede år siden) så brændte en del af klosteret!
Vi sad udenfor og fejrede dagens nadver under oliventræerne.
Denne dejlige familie var på udflugt til vores overnatningssted. De delte vandpipen, sodavnd og historier med os.
Herefter blev vi hentet af bussen og kørt ud til an plads i ørkenen, hvor vi skulle overnatte. Det var en turist-beduinlejr, hvor bare vi skulle sove. Desværre var toilet- og vandforhold ikke gode, og de mænd, der tilberedte vores aftensmad, er vist skyld i, at flere af os døjer med maveproblemer endnu - øv! - Vi vågnede til den smukkeste solopgang over ørkenen.

No comments: