Sunday, June 8, 2008

Så er vi godt hjemme igen fra Göteborg. Det har været stort! På flere måder (klik på billedet herover og du vil se, at der står KOLLEKTOMAT). Tre kirker, Baptistsamfundet (17545), Svenska Missionskyrkan (60000) og Metodistkyrkan (4600) har holdet deres 2. fælles konference. Denne gang fejrede deres ungdomsforbund, at de nu er gået sammen i "Equmenia". Hver for sig holdt de tre kirker deres årsmøder.
Men fælles fejrede vi gudstjenester hver aften og søndag formiddag. Her er dækket op til nadver. Jørgen og jeg fik lov at være med til at dele ud. Jeg kunne ikke lade være med at tænke på Danske Kirkedage, som ikke er helt så stort i deltager-antal, men som er det, der ligger nærmest. Her kan vi endnu ikke fejre nadver sammen - men det bliver fantastisk, den dag det sker. Musikken var top-kvalitet og ledelsen var så flot. De fire prædikanter var meget forskellige og kun to af dem kan være af interesse for eventuelle bloglæsere. Den ene er Shane Claiborne, grundlæggeren af The Simple Way, et kristent kommunitet, der lever sammen med de fattige og hjemløse i Philadelphia, bl.a. inspireret af Mother Teresa. Jeg har ikke noget billede af Shane. Og det er ikke fordi han har dread-locks, og ser ud, så han af og til bliver forment adgang til de konferencer, hvor han skal tale, indtil en eller anden finder ud af at han er taleren! Jeg havde bare ikke mit kamera med fredag aften. Han kommer oprindelig fra Metodistkirken i Tennessee, men hvis nogen spørger, om han er metodist, baptist eller katolik, så svarer han bare "ja".
Shane udgik fra teksten, hvor Johannes Døber sender sine disciple til Jesus for at spørge, om Han er den vi som skal komme, eller om vi skal vente en anden. Jesus svarer ikke med et ja, men siger - hvad ser I? Gå og fortæl, hvad I ser, blinde ser, lamme går og evangeliet forkyndes for fattige! Hvad ser mennesker, når de ser os? Han refererede til en undersøgelse i USA, hvor man havde spurgt ikke kristne, hvordan de kristne er. Svaret lød: 1) de er imod homoseksuelle, 2) de er dømmende, 3) de er hyklere. Men Jesus har ikke noget image-problem, og det er Ham vi skal følge efter.
I dag, søndag var vi over 4000 til gudstjeneste og det Magnus Malm, som prædikede. Han tog udgangspunkt i frygten for fremtiden mht mad, energi og klima - en frygt, som kan lamme os. Men vi er ikke kaldede til at leve i eller lade os definere af frygt. Vi er kaldede til at lade os definere af Den Levende Gud - kun Han ved, hvem vi er. Frygt lammer os - hele administrationen i USA har ikke tænkt en fornuftig tanke siden 11. september 01! Vores håb er i Gud. Men vi kan ikke længere nøjes med at tro, hvilket har været dagsordenen siden reformationen. Nu må vi følge. Leve i relation til Gud og verden. Bøn er ikke en hjælp i min gudsrelation. Bøn er mit gudsrelation. Synd er det, der hindrer mig i at følge Kristus, det, jeg sidder fast i og det, der hindrer os i at være en modkultur i verden. Det indre liv skal afspejles i ydre handling.
Shane Claiborne og Magnus Malm kompleterede hinanden - de talte fra det samme sted, og her mener jeg ikke talerstolen i Svenska Mässan, men fra et dybt hengivent gudsforhold, der er prøvet og levet.
Værd at høre, læse og rejse efter. Men det er stadig Jesus selv vi skal følge. Vil du med?

5 comments:

Hr. og Fru Danmark said...

JA!
Hvad koster en kollektomat? Og hvor bestiller man en?

Tro Håb og Kærlighed said...

Hør lige engang - hvor mange kollektbokse var det lige vi fik fra Nexø? Men selvfølgelig, en moderne kirke må være på forkant. Det eneste problem er faktisk, at den fylder en del, så måske skal vi ha bygget til.

LasseÅ said...

Det lyder rigtig spændende! Skal vi ikke holde en lignende sommerkonference i Danmark? Gerne med de samme kirkesamfund og de samme talere! Jeg er selv ved at læse Shane Claibornes bog "Jesus for President" - den er udfordrende og inspirerende af de samme linjer som han åbenbart har talt... Magnus er jo en klassiker - hans bøger er for mig grundbøger i livet som kristen i Skandinavien

Uhulen said...

JA tak.. Det følge vil jeg gerne være en del af!

Fantastisk, at Jesus kalder meget forskellige mennesker til at forkynde hver på sin måde og alligevel med akkurat det samme budskab - at følge Jesus betingelsesløst..

Lad os dog endelig invitere flere med! Tak for opfordringen!

Tro Håb og Kærlighed said...

Tak for kommentarene - det lyder som om vi kan få gang i noget godt.