Saturday, February 22, 2014

I gravhaven

 Fredagen begyndte i Gordons gravhave. Denne skønne plet er en oase midt i byens mylder. Haven er skabt omkring en klippe, som på afstand ligner et kranie - Golgata betyder hovedskal  og en grav fra Jesu tid. Haven vandes af en mægtig cisterne, den tredie største i Jerusalem, så måske har der ligget en have også den gang. Flere ting tyder altså på, at dette kunne være det oprindelige Golgata og begravelsessted, hvor Jesus blev korsfæstet, gravlagt og opstod fra døden. I hvertfald ånder stedet fred og giver plads til meditation og glæde.
 Haven passes af frivillige, der også viser rundt. Her fejrede vi nadver og lyttede til fortællingen om Jesu død og opstandelse.

 Graven er en klippehule med en rille foran. Heri har man kunnet rulle stenen for og fra. - Fra Gordons have tog vi til Zionsbjerget, hvor vi besøgte fangehullet, hvor Jesus og senere Peter har siddet. Der er flere kirker - en af dem hedder "Hanegalskirken," fordi det var her, Peter fornægtede Jesus 3 gang. "I det samme galede hanen" - som Jesus havde forudsagt, da Peter påstod, at han aldrig ville svigte Jesus: "Inden hanen galer to gange, har du fornægtet mig tre gange!"
 Efter frokost var der et punkt tilbage på dagens officielle program - besøg i et diamant-sliberi. Diamanter findes ikke i Israel, men slibning og production af diamanter er Israels næst vigtigste eksport. Vi fik en hurtig gennemgang af diamanternes vej fra rå sten til kostbare smykker. I butikken var der både udsalg og rabat, men det var ikke meget, de fik solgt til os (her! - andre steder bliver der handlet en del)
Jerusalems skomager
 Resten af dagen tilbragte nogle af os inde i byen - her sidder vi ved Damaskusporten og ser på gadehandel medens jøderne strømmer forbi på vej mod synagoger og Vest Muren, på vej til bøn. Sabbaten begynder, når de første tre stjerner er synlige på himmelen - i går var det klokken 17.05. Da var vi en stor flok ved Muren. Og det er en ubeskrivelig oplevelse! Jeg kan ikke dokumentere med billeder, da det er totalt forbudt at tage billeder. I dag er det sabbat - og meget er anderledes. Kaffemaskinerne er slukkede, elevatoren kører uafbrudt - man må ikke arbejde: tænde ild eller maskiner fx. På vores hotel begynder nogen af gæsterne morgenmaden med bønnen inden de deler et glas vin. Jo, vi er i Jerusalem og det er hviledag.
Men vi skal ud og opleve!