Tuesday, February 4, 2014

Håndens og Åndens arbejde

 I Monte Christi arbejder flere af menighedens medlemmer med fremstilling af møbler. De begynder med ruller af lianer fra junglen. Lianerne afbarkes og flækkes ganske forsigtigt i tre - to buede og en flad. Herefter er de klar til at flette stole over et stativ, som andre i byen har smedet. Selve flette-arbejdet tager to hele arbejdsdage. Her i byen fletter de også de fine "Panama-hatte" - som kan rulles sammen og gemmes i et rør.
 I Montecristi begyndte den svenske Missionskyrkan sit arbejde. Det var meningen at oprette et maskin-værksted, som skulle uddanne lærlinge. Til dette arbejde havde man en yderst velegnet person, Ragnar Brugård, som både var maskiningeniør og teolog. Sammen med sin kone Ann-Mari og et andet ungt par begyndte de arbejdet i 1973. Det tog naturligvis lang tid og mange anstrengelser at få maskinværkstedet op at køre. Men mange unge fik deres uddannelse her - både teoretisk og praktisk. Ved siden af blev der dannet menigheder, selvom det ikke havde været en egentlig opgave - det voksede naturligt frem. I dag er værkstedet lukket - men de, der har fået deres uddannelse, arbejder ved faget. Blandt dem er Isak Ponce, der her er fotograferet sammen med sin kone Olga og Ragnar og Ann-Mari.

 Værkstedet har mange ansatte og flere lærlinge. Isak viste sin ordrebog, hvoraf det fremgår, at de fremstiller dele til broer, skibe, fiskegrej og alt muligt andet spændende. Der svejses, drejes og nittes - store og finere ting. Meget spændende!
 Et andet besøg gik til Mauro og Maritza Mero i den lille fattige by Mejia. De boede i den mindst prægtige præstebolig, jeg har set. Det har bestemt ikke været en dans på roser at plante menighed her. Men arbejdet vokser støt og Mauro er en respekteret præst og underviser i hele Pacto-kirken.
Kirkegulvet ser ikke spændende ud. Forklaringen er, at der for nylig er lagt 30 cm til gulvhøjden, da området er meget fugtigt og ofte oversvømmes. Det manglende glas i vinduerne, diskuterer menigheden - der er både fordele og ulemper: Glas lukker for insekter - ikke-glas giver mulighed for, at nysgerrige kan lytte med, uden at behøve at gå ind i kirken. Tja - vi har samme glade budskab, men ikke helt samme betingelser!

4 comments:

Lene said...

Velkommen hjem, der må være mange indtryk, der skal falde på plads :-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - ja, det har været indholdsrige dage!

Madame said...

Sikke et dejligt billede af dig! Og det er fantastisk, hvad du har oplevet på din rejse.

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - ja, det har været en dejlig tur!