Thursday, January 5, 2012

12. dagen

Det er Hellig3kongers aften - julens sidste. Vi spiser dejlig mad, drikker et glas vin og hygger med at bage af julens rester.
Fortællingen om de vise mænd står i Matthæus evangeliets 2. kapitel. De var fra østen - muligvis Babylon, videnskabsmænd - muligvis astronomer. De var mere end en - måske 3, da de medbringer 3 slags gaver: guld, røgelse og myrra. Måske hed de Casper, Melchior og Balzasar.
Det vi ved er, at de ikke blev mødt af en engel, men at de midt i deres videnskabelige arbejde fandt ud af, at en kongesøn var født i vesten. Som altid, når Gud taler til mennesker, må menneskene svare. Svaret er at flytte sig - mentalt og måske også fysisk. Det gjorde de vise mænd. Måske havde de kameler med på rejsen - ihvertfald forudsiger profeten Esajas, at konger skal komme ridende på kameler for at tilbede Messias.
Undervejs gik de forkert - forståeligt, men skæbnesvangert. De blev ledt af stjernen, men da de kom til Jerusalem, slog de "autopiloten" til og gik til kongeslottet, hvor de forventede at finde den nyfødte prins.
Kong Herodes fik sine kloge folk til at studere jødernes skrifter, og så der, at fødslen skulle finde sted i Bethlehem, ca 10 km uden for Jerusalem. Glade drog vismændene til Bethlehem, hvor de fandt Jesusbarnet, som de tilbad og gav gaver. Derefter drog de intet anende hjem igen. Men bag dem befalede den rasende jaloux kong Herodes, at alle drengebørn under 2 år i Bethlehem skulle dræbes. Han skulle ikke have nogen konkurrence fra nogen nyfødt baby!
Det er jo fuldstændigt utilgiveligt forfærdeligt! Men et stærkt billede på, at selvom vi mennesker, forsøger at gøre alting så godt som muligt, kan vi skade andre - uden at ville det, og uden at vide det. Og alligevel får vi lov at se Jesus.
Hos Anne: Vand til vin kan du se en anden fortælling om Hellig3konger!

2 comments:

Madame said...

Det var smukt at læse - og meget tankevækkende!

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - tak!