Friday, August 27, 2010

T for TÅRN

T står i vores ABC-leg for TÅRN=KIRKETÅRN. Her er billeder fra sommerens besøg i Irland. Vi besøgte Glendalough, som er grundlagt af Skt. Kevin, der levede i det 5. århundrede. Tårnet, som er typisk for de keltiske kirker er højt og meget slankt. Det har været brugt til opbevaring og udsigtstårn.Det grønne kobberspir er Linköping domkirke og det grå med de smukke røde blade er Viborg domkirke.Jerusalemskirken i København set fra Kastelsvolden - min ungdomskirke, og nu min datters! Og sidst et ikke helt godt billede af klokketårnet ved Strandby metodistkirke. Tårne er høje for at klokkens lyd skal kunne høres vidt omkring. Og for at det skal kunne ses, at her er en kirke. I 5 år boede jeg lige overfor et kirketårn, hvor man hver dag ringede solen op og ned. De første 14 dage fór jeg sammen, hver gang klokken begyndte at ringe. Siden hørte jeg det aldrig. Vores egen klokke hører jeg altid! En herlig lyd - højt over byens tage. Måske hører andre den aldrig, selvom de bor lige over for?

22 comments:

Madame said...

Det var spændende at se så forskellige tårne! Og det ældste fra Glendalough er dybt fascinerende, fordi det er blevet brugt af mennesker i så mange år. Dejlige billeder du viser :-)

Rasmine said...

Det er blandt andet på grund af den byggestil, at jeg gerne ville til Irland.

Jeres kirke minder en hel del i stilen om min sognekirke, selv om vores er rød. Den er bygget sidst i 1950'erne.

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - Glendalough var et fantastisk sted - jeg følte min hensat til elver-dalen Kløvedal i Ringenes Herre!

Tro Håb og Kærlighed said...

Rasmine - jeg håber du får overvundet din terror-frygt. Det er nok lige så risikablet at bo og færdes i Kbh, som at være i Dublin og omegn - der er meget spændende og smukt at opleve. Vores kirke er indviet i 1961, så det passer meget godt.

Anonymous said...

Snygga bilder på spännande byggnader.
Mvh Halina

Maria G said...

Vackra och fina bilder!
Trevlig helg!

Tro Håb og Kærlighed said...

Halina og Maria G - tak for kommentaren:-) Desværre får jeg ikke selv rigtigt kommenteret så flittigt, som jeg gerne ville!

Lotta said...

Välarbetat inlägg med ljuvliga bilder på tornen.
Mysig helg!!!!
Kramizzz// Lotta

TorAa said...

Kirketårn kommer jo i nesten alle de fasonger et tårn kan ha.
I flere land i Latin Amerika ble det bygget kirker med ett tårn, til tross for at arkitekturen var for to tårn. Men, etterat visekongen av Peru krevde inn skatt til den spanske krone fra kirker med to tårn, ble det i lang tid kun bygget ett tårn.
Min reise denne uken går til Chile, og to kirker er med blant bildene.

Mitt innlegg er her:
http://toraamusic.blogspot.com/

Tro Håb og Kærlighed said...

Lotta - tak for de gode ord!

Tro Håb og Kærlighed said...

TorAa - ja dine rejsebilleder er jo fra noget længere væk:-)

Ole Birch said...

Hej Charlotte
Jeg tror at tårnene i Irland havde denne højde og åbningsløse arkitektur fordi man brugte dem som tilflugtssteder når fjenderne angreb. Bl.a. Vikinger. Derfor refereres der til Gud i Irlands natoinalsalme "Be thou my vision", som "My high Tower".

Tro Håb og Kærlighed said...

Ole - jeg tror, de gemte deres skatte for vikingerne, men næppe mennesker. Der er ikke plads til ret mange i de smalle tårne. Og vikingerne havde de jo desværre meget grund til at frygte. Heldigvis var der også vikinger, som blev i Irland, og nogen som tog den kristne tro med tilbage til Norge, Sverige og Danmark.

Petunia said...

Så fine bilder du har tatt. Du verden så vakker den gamle steinkirken i Irland er!

Henny said...

Jeg boede i næsten 10 år i umiddelbar nærhed af Sct. Cathrine kirke i Hjørring, og jeg tror, jeg lagde mærke til klokken, hver eneste gang, den slog.

Vilt og vakkert said...

Heisann!
Flotte bilder av staselige kirker -- go'hælj ;:OD)

Tro Håb og Kærlighed said...

Petunia - ja, det var et højdepunkt på ferie at besøge Glendalough!

Tro Håb og Kærlighed said...

Henny - jamen er det ikke sjovt, så forskelligt vi oplever det? Måske var det fordi, det ikke var min kirke - den lå længere væk, men havde også klokker.

Tro Håb og Kærlighed said...

Vilt og vakkert - tak - det sammen:-)

Kamelryttersken said...

Ja, det keltiske tårnet var slankt og høyt. Ellers har jeg et avslappet forhold til kirker, selv om Domen her i Stiftsstaden jo har noe eget ved seg, som gjør noe med byen.

Tro Håb og Kærlighed said...

Kamelrytterske - ja, de slanke tårne er typiske for kelterne - fascinerende bygninger.

Melusine said...

Det finnes så mange flotte kirker, og spesielt godt liker jeg de eldste. Mye historie knyttet til dem.