Monday, August 9, 2010

Q for Q-kilden

Q-kilden
Bogstav Q bliver denne gang et udtryk fra mit fag, nemlig Q-kilden Qet står for "Quelle", det tyske ord for kilde. Se linket til Wikipedia øverst i indlægget og læs om dette forsøg på at konstruere et skrift, som kan være grundlaget for at Mathæus og Lukas evangelierne ligner hinanden så meget, som tilfældet er. Sprogforskere har konstrueret denne samling, som kunne ligge til grund for de kendte evangelier. Det er naturligvis vældigt spændende at studere, hvordan Bibelens skrifter er blevet til. Men vigtigst er formålet med nedskrivning, som Johannes skriver i sit evangelium: "Jesus gjorde også mange andre tegn, som hans disciple så; dem er der ikke skrevet om i denne bog. Men dette er skrevet, for at I skal tro, at Jesus er Kristus, Guds søn, og for at I, når I tror, skal have liv i hans navn."Billedet er fra alteret i Linköping domkirke. Rundt om alteret står ordet "Hellig" på hebræisk, latin, svensk og her på græsk: "hagios"

6 comments:

TorAa said...

Jeg leser dog noget andet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Q

At en bokstav kan knyttes til religion er dog noget uhyggelig - om du så tænker etter.

Religion er noget man tror på, uden bevis, men som giver trygged for det enkelte individ - og i tidligere tider i Vest Europa også gods og guld for religiones herrer, slik vi ser det i fremadstormede nyere religioner.

Ha en flott uke

Tro Håb og Kærlighed said...

TorAa Jeg ser, jeg ikke har udtrykt mig klart: - alle bogstaver kan knyttes til tro - det har jeg nu gennem 1 og 1/2 alfabet forsøgt:-) Men Q i Q-kilden står jo ikke for noget religiøst. Det er et sprogvidenskabs-folkene, der har konstrueret den og Q er forkortelse af det tyske ord Quelle=kilde. - Også en god uge til dig!

David Kvebæk said...

Det er ikke det minste uhyggelig at vi som tror bruker et språk. Det er jo også vårt. Det er lenge siden jeg studerte Quelle-litteratur nå. På språkvitenskapelig vis
å søke etter en feles kilde for våre evangelier, må da være en betryggelse. I min selvsentrerte hverdag ville jeg kanskje brukt Q om Quebc og fortalt litt om mitt navns opprinnelse. Godt å ha deg på blogg igjen.

Tro Håb og Kærlighed said...

David - ja Q og Kv er naturligvis spændende at studere. Er vi ovre i noget canadisk?
Q-kildeteorien spiller ingen vigtig rolle i forskningen længere.

Madame said...

Det er meget spændende at læse, Charlotte - også kommentarerne og dine svar herover.

Petunia said...

Dette visste jeg ikke noe om, eller for å si det slik, jeg har ikke tenkt på det på den måten. Bra og interessant Q fra deg:)