Tuesday, February 16, 2010

Hvide tirsdag




I dag er det hvide tirsdag - pandekagedagen, hvor der skal ryddes ud og gøres klar til fastens 40 dage, der ligger foran os




"For meget af det gode er ikke læng're godt,


men alt er godt, som har sin plads og sine rette mål" sådan lyder et af Margaretha Melins "Kerneord". I fastetiden er det muligt igen at få justeret og sorteret i forbrug og vaner. Mange forbinder udelukkende faste med afholdenhed i forbindelse med mad, og fastelavns "karneval" er da også en fordanskning af det latinske carne valis = farvel til kødet. Men fasten er egentlig en mulighed for at leve mere enkelt på de områder af tilværelsen, man udvælger. "Jeg vælger hellere en let faste som varer længe, end én som er byrdefuld i begyndelsen og hurtigt holder op" - sådan citerer Peter Halldorf en af de gamle ørkenfædre. Halldorf har udgivet bogen: Vejledning om fasten", en lille bog på Credos forlag. Fasten er for menneskets skyld - ikke for Guds. Det er vores mulighed for lægge noget af det gode i livet til side for at gøre plads til noget bedre.


I den første kirke fastede man onsdag og fredag - en skik metodismens kirkefader John Wesley tog til sig i forsøget på, at leve et mere inderligt liv i Gud. Fasten var oftest fra morgenstund til sidst på eftermiddagen - ikke ulig det vi kender fra muslimernes ramadan (der er udformet efter kirkens faste-praxis i 600'tallet).


Hvordan gør man? Nogen spiser ikke kød, andre drikker ikke vin eller alkohol, undlader slik og kager - andre drikker ikke kaffe. Men også på andre områder kan fasten være en mulighed som ved nedsat tv-og internet-forbrug, avislæsning eller hvad det nu er, man kunne have gavn i at øve sig i at undvære eller skære ned på. Det er i høj grad individuelt. Opgaven er, at finde det niveu, der passer og kan holde frem til Påske, hvor vi fester og fejrer, at Herren er opstået! Det gør vi i øvrigt også de 5 søndage i fasten. Søndag er aldrig en fastedag - søndag er altid opstandelsesdagen. Men der er først i morgen, askeonsdag, fasten begynder. Navnet har dagen efter skikken med at tegne et kors i panden med olie og asken fra palmebladene fra sidste års påskefejring. Men i dag er det hvide tirsdag - pandekagedag!


2 comments:

Madame said...

Det var virkelig spændende at læse, Charlotte, at det fx også kan være at nedsætte sit tv-forbrug. Vaner er gode at bryde for at finde ud af, om det bare er tomme vaner.
Da jeg for et par år siden næsten lagde tv-kigningen til side i en periode, skete der det, at jeg sidenhen kun ganske sjældent har set tv.

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - ja, det kender jeg også til. Det er virkelig sundt engang i mellem. Og jeg holder af rytmen i kirkeåret, hvor perioden kommer tilbage - ligesom de andre fester og højtider.