Sunday, November 23, 2014

7) Betlehem - målet! Lørdag

Solen stod op over ørkenen, vi pakkede sammen og begyndte den sidste vandring mod Betlehem.
Det gik også denne dag op og ned. På et tidspunkt, da vi var kommet ind i udkanten af Beit Shaour, en nabo-by til Betlehem, blev vi under en pause passeret af en ung, smuk kvinde i den traditionelle hellange frakke, hovedtørklæde og 5 cm høj-hælede sko!
Vi besøgte kontoret for "Alternative Tourism" vores lokale rejse-bureau. Her måtte vi tage afsked med guiden Nidal. Han havde lang vej hjem og skulle gennem flere af de generende checkpoints. Det var ikke let at sige farvel, hverken for ham eller os! Vi havde virkeligt delt tilværelsen den seneste uge! Og vi vidste alle, at det liv, han lever og det vi skulle tilbage til, er meget forskellige - hans besværligt, fattigt og farligt! Han er gift og har 6 børn at forsørge. Han er en fredens mand og jeg ønsker ham alt godt!
Husbond med sin navnehelgen Skt. Jørgen
I Betlehem havde vi egen tid, og husbond og jeg gik en tur på markedet.

Meget forbavsede blev vi, da den gamle Skagens-fisker dukkede op i loppeafdelingen af markedet!
 Vi boede det dejligste sted: hos Birgitta-søstrene, fra hvis hustag man har denne flotte udsigt.
 Søstrene serverede dejlig festmiddag på turens sidste aften.
 Søster Birgitta, navngivet efter ordenens grundlægger, fortalte på svensk (hun har boet i Sverige nogle år men er italiener) om søstrenes hus, deres liv i Betlehem blandt andre kristne og muslimer. Det er et usikkert liv, men de passer deres smukke hus og deres gæster, de daglige bønner og gudstjenester og lever i håb om fred og forsoning!
Birgitta-søstrenes smukke kapel i krypten under huset

 Huset er helt ny-istandsat af en dygtig arkitekt. Det er i 4 eller 5 forskellige niveauer forbundet med trapper og små gangbroer. Vi fandt aldrig helt ud af, hvordan det hang sammen - meget charmerende.
Og hele tiden smuttede de små fine søstre i deres grå kjoler og med sort slør, hvid korsformet krone med 5 røde mærker, symboliserende Jesu 5 sårmærker, rundt i huset - på vej til at servere, bede eller ordne et eller andet. - Det var vores sidste nat sammen - der blev krammet og tudet, sunget og sagt på gensyn til de 12 mennesker, vi havde delt så meget med gennem en begivenhedsrig uge i slow motion.

No comments: