Monday, April 5, 2010

Mine drømmes ø!

Året påskelam blev hentet på min barndoms ferie-ø, Venø, som ligger i Limfjorden ud for Struer. På nettet har jeg fundet "Venø kartofler og lam", som også ligger under foretrukne ude til højre på denne side. Herfra vidste jeg, at gården Nørskov nu er hjemsted for Pip og hendes familie, og at der stadig dyrkes kartofler men nu også er fåreavl. Pip er født på Nørskov, og boede der med sine forældre og to brødre, da jeg var barn. Lørdag i påsken kørte vi turen og tog den lille færge (der dog er betydeligt større end den gamle, som kun kan tage 3 biler) over til Venø, som er 7 km lang og 1 1/2 km bred.
Grunden til mit kendskab til øen er huset "Lærkereden", som min morfar og mormor havde en andel i - 1/7 del faktisk. Huset havde oprindelig "Venøborg" ejet af Holstebro FDF som nabo. Det gamle"Venøborg" er for længst revet ned og et nyt bygget opppe på bakkerne. De var 7 eller 8 FDF-ledere, der fik tilbudt at købe "Lærkereden", hvilket de gjorde, og gennem mange år har huset dannet ramme om mange menneskers ferie. Vi var der altid mindst en uge, helst 3 hver sommer sammen med vore forældre og bedsteforældre. Det var Paradis! Vi legede, spillede, badede, lavede bål, gik ture og fik hverdagen til at fungere på primitiv vis. De voksne bagte, lavede mad, hentede vand i brønden, gravede latrin ned, hentede mælk på Nørskov og fisk på havnen (helst ål) og læste historer højt. Hver morgen sang vi morgensang og holdt andagt. Om søndagen gik vi naturligvis i kirke i Venø kirke, som er Danmarks mindste. Vi kunne være heldige at ikke bare de sædvanlige kirkegængere kom, men også en af øens to FDF-lejre - så sad der børn overalt på gulvet, bag alterringen og op ad trappen til den lille prædikestol:-)

Jeg har ikke været på Venø i over 25 år. Efter mine forældre solgte deres andel af "Lærkereden", fordi de skulle købe eget hus efter et helt liv med tjenestebolig, så har det ikke været det samme. Men nu ved jeg, at Pip er på Nørskov, og at hun laver fantastisk godt lammekød. Så når det, vi har i fryseren, er spist, er det nok muligt vi skal en tur til øen igen.
Posted by Picasa

6 comments:

Rasmine said...

Vi er nok mange, der husker det sted, hvor vi plejede at holde sommerferie som børn, med særlig glæde, men din oplevelse var jo virkelig speciel. Interessant læsning.

Det kunne være sjovt at tage op og se på Venø. Jeg har aldrig været der, selv om jeg er opvokset ved Limfjorden. Det var ikke så tit, vi kom så langt vestpå. Jeg synes, det er imponerende, at man selv i så lille en kirke har musikarrangementer!

Tro Håb og Kærlighed said...

Rasmine - Ja, gode sommerferieminder er dejlige at have. Du vil ikke fortryde en tur til den lille ø. Men der er jo dejligt alle vegne ved Limfjorden!

Madame said...

Det var dejligt at læse om dine minder, Charlotte! Jeg har aldrig selv været på Venø, men det får jeg lyst til efter at have læst, hvad du fortæller.

Lene said...

Og der har jeg heller aldrig været trods mine forældres sommerhus lå ved Limfjorden (Salling)
Og mad med historie smager bare bedre :-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - den er dejlig, men lille:-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - vi kom faktisk aldrig uden for øen, når vi holdt ferie, så jeg har ikke set meget andet end - Venø!