Saturday, June 20, 2009

Havneindvielse igen igen!

Idag d. 20 juni har Strandbynitterne atter indviet deres havn. Den første havn blev bygget med de bare næver og indviet i 1896. Niels Tvilling var foregangsmand i byggeriet. Der har været fisket fra Strandby altid - i 1466 er stedet nævnt ved navn første gang. Dengang var menneskene hoveriarbejdere på Ellinggård og havde derfor ikke hverken råd eller kræfter til at drive fiskeri. Alligevel lykkedes det at skaffe både og fiske. Det farlige fiskeri efter østers foregik ved at man sejlede ud i hårdt vejr og lod bådene drive, mens man trak vod, der skrabede over bunden. Niels Tvilling født i 1849 blev den, der inviterede de første metodistpræster til byen. Dermed var han med til at bane vejen for den menighed, vi har i dag. Men også havnen, var han foregangsmand for. En havn ville give fiskeriet meget bedre og tryggere muligheder. - Som mindestenen på havnen siger, er havnen bygget i Jesu navn (af Indre Missionsfolk og metodister) og ombygget, nu 12 gange. Der skal lige rettes lidt i romertallet.
I dag blev sidste ombygning indviet. Borgmester Erik Sørensen holdt den første tale, og en kutter sejlede gennem snoren, der var spændt tværs over indsejlingen. Bagefter kom en sejlbåd, der brød snoren til lystbådenes nye afdeling. At lystbådene får plads er nyt. Da vi flyttede til byen for 21 år siden, opfattede man nærmest lystsejlerne med mistænksomhed. I dag får de plads og gode forhold.
Men fiskeriet har stadig den plads, det skal have. Både de store industribåde og de kuttere, der fisker konsum-fisk. For ikke mange uger siden blev vores tidligere havne- og fiskeriforeningsformand, Svend Erik Andersen valgt til ny formand for Danmarks Fiskeriforening. Ny formand for Strandby havn og fiskeriforening er Claus Pedersen, en af de legendariske Wesley Chapel Singers, en god ven og sammen med sin familie trofaste medlemmer af kirken. Vi er da så stolte!
I Strandby havn er der stadig plads til de små joller, der som FN 21 sætter garn og fanger fisk til vores middagsbord. Der er stadig hygge og stemning, travlhed og forretningssans, hårdt arbejde og nytænkning i bedste forening på Strandby havn. Og fiskernes motto? "Fiskes skal der". Det står også som en usynlig overskrift i kirken.
Posted by Picasa

No comments: