Tuesday, January 5, 2010

O - for ORDINATION


Bogstavet O står for Ordination. Billedet er fra min kollega Anne Thompsonshttp://www.praestens.blogspot.com/ ældste-ordination i 2008. Det foregår i Strandby metodistkirke, hvor jeg er præst. Det er også Annes gamle kirke, det er her hun har været spejder, er blevet døbt og har levet sit liv, indtil hun ansøgte menigheden om at blive godkendt til præstestudiet. I metodistkirken skal den enkeltes kald bekræftes af fællesskabet. Efter endte studier skal ens kald igen bekræftes af menigheden og de øvrige præster i kirken i Danmark. Så er man klar til Ordinationen, som foregår i en gudstjeneste, hvor repræsentanter fra hele landet og alle præsterne er til stede. En biskop - dette år vores biskop fra Rusland, Rüdigor Minor, tidligere DDR - læser formaninger om sagens alvor, der er læsninger fra Bibelen og en del spørgsmål, man skal svare på fx: "Tror du fuldt og fast, at du i overensstemmelse med vor Herre Jesu Kristi vilje er kaldet til en ældstes embede?" "Vil du, så vidt det står til dig, bevare og fremme fred, enighed og kærlighed blandt alle kristne og i særdeleshed blandt dem, der er betroet din omsorg?". Et sted i ritualet lægger man sin hånd på en side i Bibelen, mens biskoppen lægger sin hånd på den anden side - og bl.a. siger:"Modtag fuldmagt som ældste i kirken til at prædike Guds ord og forvalte de hellige sakramenter og kirkens lære." Mens man knæler bliver mange hænder lagt på ens hoved mens der bliver bedt og velsignet. Det er stort!!! Efter håndspålæggelsen motager man stolaen - det hvide bånd, som Anne på billedet får lagt over skulderen. Stolaen er et tegn på, at man er ordineret - den er som et åg, der skal hjælpe én til at kunne bære opgaven.
Ordinationen slutter med ordene: "Gå i Herrens fred og forkynd evangeliet med glæde!" hvortil den ordinerede svarer: "Jeg vil gå i Jesu navn!"
Selv blev jeg ordineret i 1979 - hvilket jo pludselig er mange år siden!

10 comments:

Camilla K said...

Tack för den texten! Jag är ännu inte ordinerad - har tidigare inte velat och inte heller ansett mej vara färdig (trots 20 år som pastor). Men, men, visst är jag nu mer färdig än någonsin. This blessed me. Tack!

Tro Håb og Kærlighed said...

Færdige bliver vi jo aldrig:-) Men Herren anvender de kar, vi er! Go for it sister!

Vilt og vakkert said...

Heisann!

Dette er sikkert også en stor - Opplevelse - for dere alle sammen.

Tro Håb og Kærlighed said...

Vilt og vakkert - ja, det er stort for os alle, når en ny præst bliver ordineret!

Petunia said...

Dette er nok en fest da for enver prest. Jeg har aldri tenkt på at prester blir satt inn på den måten. Bare at de må søke jobb som enhver annen.
Kjekt å lære noe nytt:)

Living next to me said...

sent men godt , ukjent land for mange av oss men det stå flott ut

Anonymous said...

Det må være en høytidelig seremoni for en person å bli ordinert.Er det vanlig at det er "tilskuere" tilstede under ordinasjonen?

Tro Håb og Kærlighed said...

Petunia - det er kun første gang man bliver ordineret. Det er lidt som at blive gift - man kan ikke re-ordineres :-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Living next to me - ja, det kunne ikke blive før.

Tro Håb og Kærlighed said...

qehenne - ja, ordination foregår altid i en gudstjeneste, det er jo hele kirkens præster.