Tuesday, March 25, 2008

"Kilder" - en anmeldelse




På den katolske net-avis http://www.catholica.dk/ ligger nu min anmeldelse af Olivier Cléments bog "Kilder".
Det er en dejlig bog, som er nødvendig i enhver reol med teologi. Her skriver et viist menneske om verden og kristentroen i dag men hele tiden med udgangspunkt i kilderne: de første århundredes teologer, dem vi kalder kirkefædrene.


Netop som kilder vælder op af jorden, som på billedet herunder fra Rold Skov, sådan er den kristne tro forklaret og udlagt gennem års forkyndelse, bøn og studier. Og gennem kampe og diskussioner. Store teologer har sat ære, helbred og liv til i kampen om den rette kristne lære og tilbedelse.
Fx. Maximos Bekenderen (år 580 - 622) der levede en stor del af sit liv i Karthago i Nordafrika. Han blev dømt til eksil, blev pisket, fik hugget højre hånd af og tungen revet ud. Kort fortalt blev han udsat for tortur til døden, fordi han ikke ville opgive læren om, at Jesus Kristus er både Gud og menneske. Læs mere om Maximos tanker i min anmeldelse på http://www.catholica.dk/ og i bogen "Kilder".

Kristendommens kilder er fælles for alle kristne. Gennem årene er der udviklet forskellige kirkelige retninger, nogle sandheder er fremhævet på bekostning af andre. Men aldrig har man bare fundet på noget. Tværtimod har Kirken altid skulle gøre op med og kæmpe mod tanker og ideer, som magthaverne gerne ville have Kirken til at promovere. Selvfølgelig er det i perioder gået galt, og Kirken er kommet helt på afveje. Men altid har Gud kaldet sit folk tilbage og sendt det ud i mission i verden igen. Og altid har der været mennesker, der har lyttet til Gud Helligånd og vovet at tale direkte fra det friske kildevæld.
Egentlig ganske tankevækkende i en tid, hvor mange mennesker vender Kirken ryggen fordi de hellere vil tro "på deres egen måde".

2 comments:

Anne Thompson said...

Tak for en meget fin anmeldelse! Jeg bli'r helt tørstig ;-)

Tine Gjessø said...

ja kirken står atter i en stor udfordring med at kalde Guds folk tilbage til en fælles mission... men den må da også på en eller anden måde kunne bruge det til noget positivt, at folk kan tænke selv...?