Thursday, July 29, 2010

Onesimos

O for Onesimos!?! Måske ikke det letteste bogstav, hvis jeg skal holde fast i temaet kristentro og kirkeliv:-) Men Onesimos - kan du huske ham? Han er omtalt i Det Nye Testamente i det mindste lille brev Paulus' brev til Filemon. Der er kun 25 vers og brevet er sendt fra Paulus og Timotheus til Filemon og Appia, der boede i Arkippos og var leder af en husmenighed. Brevet er sendt med Onesimos, der har været slave hos Filemon. Han er løbet væk og har mødt Paulus, der har hjulpet ham til at blive en kristen, ligesom sin herre Filemon. Paulus ville gerne, at Onesimos kunne blive, men da han jo rent juridisk tilhører sin herre, sender Paulus Onesimos tilbage med både ønsker og bønner om, at Filemon, som det gode kristne menneske han er, må tilgive og frigive sin bortløbne slave. Paulus lover endda at betale, hvis Filemon har lidt skade. - Mon ikke det lykkedes? En oldkirkelig tradition fastholder i hvertfald at Onesimos senere blev biskop i Efesus.
Billedet forestiller slavehåndjern fra bomuldsmarkerne i Tennessee, samt kvittering for køb af en slave. Desværre er det ikke alle slaver, der er blevet frie. Så længe mennesker tror, de kan eje andre mennesker og behandle dem som varer, så længe vil der være slaver. Men kampen mod slaveri både politisk og økonomisk, har altid siden Paulus været en prøvesten på sand kristendom.
Posted by Picasa

4 comments:

Madame said...

Det er meget spændende at læse, Charlotte, og at se parallellerne du drager! Din pointe er så rigtig ....

Tro Håb og Kærlighed said...

der er stadig meget at kæmpe både for og imod!

Sanne said...

Hej - jeg er ny på din blog.
Vil bare lige sige, at du har en utrolig fasinerende måde at fortælle ting på. Jeg tror bare jeg beundrende fortsætter mit kig på din side :)

Tro Håb og Kærlighed said...

Hej Sanne - du er velkommen:-)