Tuesday, December 8, 2015

Søndag - ugens bedste dag!

 2. søndag i advent havde jeg ingen kirkelige forpligtelser. Så jeg hoppede på toget og kørte til Lund og fejrede gudstjeneste i min egen menighed i Västerkyrkan. Det var en helt speciel festdag, da en ung mand havde valgt at lade sig døbe. Texten var Jesu tale om at Guds rige er nær. Han bruger lignelsen om surdegen, der bare er en ganske lille smule, men som gør hele forskellen i den store mængde mel. Jeg bager  vores daglige brød - og rugbrødet er en særlig glæde. En lille smule deg fra tidligere bagning får brødet til at blive spiseligt, ja til at blive spiseligt brød. Og dette minder virkelig om, hvordan den daglige Bibellæsning, en times gudstjeneste om ugen og den årlige retræte kan være med til, ikke bare at forandre verden, men at gøre den, til det Gud havde tænkt, den skulle være.
 I dagens anledning var der vand i kirkens dåbsgrav. Den er placeret lige ved siden af døbefonten - for i Equmeniakyrkan kan man bæres til dåben som spæd eller selv gå ned i dåbens vand, som ung eller voksen.
Eftermiddagen var helliget en af adventstidens store traditioner i vores familie: Händels Messias!
Jeg er opvokset med dette værk, da min mor havde et særligt forhold til det, fra hun som ung sang sopran i Akademisk kor. De var det første kor som regelmæssigt opførte Messias i Danmark.
Både husbond og jeg elsker musikken - vi har hørt det masser af gange - på cd helst hver adventssøndag og live mindst en gang om året. Vi har været i Dublin på den café, som ligger hvor Messias blev førsteopført og husbond læser partituret med alle variationerne, som jeg læser romaner.
Datterbarnet deler begejstringen, og vi lokker øvrige familiemedlemmer med, så ofte det lader sig gøre. I år var vi Marmorkirken med den fantastiske kuppel. Kammerkoret Euphonia under ledelse af deres dirigent Ole Schmidt stod for opførelsen som var strålende. Dejligt tempo og smuk klang.
Bagefter blev det hygge og mad med gode venner hjemme på 3. sal.
Nu går turen til Stockholm og et par dage med møder og arbejde. Pga grænsekontrollen tog jeg, for en sikkerheds skyld 1/2 time tidligere af sted. Man ved aldrig, hvor længe det varer - men pas skal alle vise på Hyllie station!

2 comments:

adina said...

Härligt med både musik och brödbakning!
(I dag har jag kokat saft av svarta vinbär vi hade i frysen.)
Vad har du för recept till rågbröd? Något du vill dela med dig? Jag tycker om att prova olika sorter...


Hälsningar Gunilla

Tro Håb og Kærlighed said...

Gunilla - kommer her:
Rugbrød

Surdej: (kun første gang - derefter tager man surdeg fra ved bagning)
½ pakke gær
1 tsk salt
1 del lunkent vand
4 spsk hvedemel
2 spsk surmælksprodukt
Blandes og stilles i køleskabet i en tætsluttende boks. Efter 3 dage er surdejen klar.


Rugbrødet:
1 portion surdej
9 dl lunkent vand
1 spsk salt
450 gr rugmel
450 gr mel – hvede, graham, spelt (200 gr. hvede fx)
(jeg kommer desuden 1 dl hørfrø, 1 dl græskarkerner og 1 dl solsikkekerner i – og måske lidt mere vand)
Kom surdej og vand i fadet, tilsæt salt.
Rør godt rundt og kom melet i. Rør til en grødagtig konsistens og stilles til hævning mindst 6 timer.

Tag surdej fra og stil i køleskab i tætsluttende boks.

Dejen hældes i en form beklædt med bagepapir.
Prik al luft ud af dejen.

Brødet bages ved
100 grader i 90 minutter
200 grader i 90 minutter