Da Rochus vendte hjem til sin fødeby Montpelier, blev han anklaget for at være spion. Ingen kunne kende ham, da sygdommen havde forandret hans udseende. Han forsvarede sig ikke - blev kastet i fængsel, hvor han døde. Da han skulle begraves opdagede man det røde korsmærke på hans bryst og hans sande identitet blev afsløret.
Rochus har, som alle helgener, særlige kendetegn. Hans er en pilgrimsstav, en hund og en engel.
Kun ganske få steder i Danmark findes spor af Sct. Rochus.
I Råbjerg kirke har de ikke kun en Rochus figur; under alteret er der en helgengrav, en granitblok, 32 x 20 cm, med en lille metalkasse indeholdende bensplinter som stammer fra et menneske. Bensplinterne er dateret tilbage til Sct. Rochus' tid. Råbjerg kirke er bygget, den gang som landets nordligste, i 1200 - 1300 tallet. Hvordan og hvorfor Rochus, eller i det mindste lidt af ham, er havnet her - det er jo et rigtigt spændene spørgsmål.
»Sandelig siger jeg dig: I dag skal du være med mig i Paradis.«
Luk 23:43
»Jeg tørster.«
Johs. 23:28
»Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?«
Matt.27:46
»Kvinde, dér er din søn.« - »Dér er din mor.«
Johs. 19: 26 & 27
»Fader, tilgiv dem, for de ved ikke, hvad de gør.«
Luk 23:34
»Fader, i dine hænder betror jeg min ånd.«
Luk 23:46
»Det er fuldbragt.«Johs. 28: 30
Undervejs sang fuglene for os, og vi glædede os over at være skabt som mennesker, i live og ved godt helbred. Måske særligt, da vi sad på kirkegården ved Hulsig kirke, hvor vi spiste frokost og holdt middagshvil. Jeg tror på opstandelsen - det er et levende håb i mit liv.
Pilgrimsvandring er (også) en dejlig måde at være kirke på.