Thursday, February 26, 2015

Men når forårssolen skinner, blir jeg ung

 "Det er forår. Alting klippes ned. Der beskæres i buskadser og budgetter." skriver Benny Andersen i sin forårsvise. Den landede på min tunge, da jeg så gartnerne i gang med at gøre Kongens Have forårsklar.
 Jeg er ganske langsomt kommet i gang med at løbe igen. Det har været svært efter bruddet i ryggen i sommer. Men nu skal det være. Vi har fine muligheder, hvor vi bor omgivet af fx Kastellet, Østre Anlæg og Kongens Have.
Jeg var forbi, netop som garden på Rosenborg kaserne var ved at gøre klar til vagtafløsning på Amalienborg. Gæssene holdt deres egen parade.

Wednesday, February 25, 2015

William-dage!

 Vinterferien breder sig ud over uge 7 og 8 i dette land. Johannes og William kunne først komme til os de sidste dage af uge 8 - men så blev de også lidt ind i uge 9. Vi har haft dejlige, stille dage.William hygger sig, leger med perler og LEGO, vi læser og snakker, tegner og går tur.
Og når far putter synger de ind til flere godnatsange efter at have læst en bog. Dejligt at få lov at være med!
Nu er de hjemme i Nordjylland og hverdagen er i fuld gang igen.Tak for besøget - det kan vi leve længe på!

Sunday, February 22, 2015

Dage fyldt med indhold, fred og fællesskab

 Fredag aften og lørdag har jeg tilbragt sammen med gode kvinder fra Baptistkirken i Danmark. De ville gerne "smage" på retrætearbejdet og havde valgt at bruge tiden efter et bestyrelsesmøde. Vi kunne være i Jerusalemskirken, vores nabohus og jeg fik indrettet lokalerne, så det fungerede fint. Jeg havde en dejlig praktisk vært, Birthe så det var en glæde at dele stilheden, tidebønnen og meditationerne og at afslutte med en gudstjeneste. - For mig blev det en faste-øvelse ud over det sædvanlige fordi Johannes og William kom for at holde vinterferie mens jeg var i kirken. Jeg måtte pænt vente til lørdag aften med at være sammen med mit barnebarn og hans far. Men så var vi også til en dejlig familiefødselsdag sammen. Husbond manglede, han var i Århus og Vejle for at holde årsmøder i menighederne der. - I dag søndag fik jeg lov at lede en festlig gudstjeneste, hvor to drenge blev døbt.
 Da vi havde spist kirke-frokost sammen med menigheden, blev de to sønner og jeg enige om, at det var nu, vi skulle i ZOO! Vi nåede to timer - det er godt nok dyrt - men det var koldt at gå rundt derude, så det var ok.
 William havde ikke megen tålmodighed, og behøvede ikke at se ret længe på de enkelte dyr, før han skulle videre.

 Girafferne var måske lidt mere spændende. De gik sindigt rundt i deres høje hus og spiste mad af højthængende kurve.
Efter ZOO tog vi alle sammen på burgerrestaurant og sluttede dagen med manér. Dejlige dage - ogi morgen har jeg fri, for William er her stadig!

Thursday, February 19, 2015

Let på tå!

Billedet er fra Pilgrimsvandringen gennem Palæstina i november. Og for præcis et år siden var vi på den store rejse til Israel. Jeg har været igennem alt dette i tankerne i dag, da jeg har brugt tid på at skrive en artikel om pilgrimsturen. Ellers er jeg ved at gøre klar til et døgns retræte, jeg skal holde for en gruppe kvinder fra Baptistkirken i Danmark fra i morgen aften.
Aftenen har jeg tilbragt i det dejligste selskab! Jeg har været til ballet på Gamle Scene. En ven havde købt billetter til Dans2Go-arrangementet i aften, men kunne ikke selv komme. En fyldt sal overværede først "Cacti" en moderne forestilling af den svenske koreograf Alexander Ekman. Den var flot, sjov og viste præcision og styrke. Efter pausen så vi "Etudes" af Harald Lander. Jeg husker den fra tv; en ballet om ballet. Vi ser alle øvelserne fra træningssalen udført smukt og med stigende sværhedsgrad. Til sidst er de 39 dansere på scenen, der bevæger sig helt synkront. Det var en fest!

Tuesday, February 17, 2015

Aftentur - også gennem Krystalgade

 Husbond og jeg går ofte en tur om aftenen. I dag var vi omkring Amalienborg, Skuespilhuset og Kongens Nytorv. På sidstnævnte er der sat en "Happy wall" op på plankeværket omkring Metro-byggeriet. Her forsøger folk at skrive beskedder, navne og kærlighedserklæringer. Ofte får de ikke ro til at færdiggøre projekterne, inden andre er begyndt i den anden ende. Men her til aften var det lykkedes en turist at udtrykke sin kærlighed til Israel/israelere. Vi erklærede os enige! - (Og nu, indser jeg, efter at min svigerinde har nærlæst, at det nok er en kærlighedserklæring til Isabelle:-)
Christianitterne har været her!
 Senere på turen var vi, som ofte, gennem Krystalgade. Her er stadig meget politi, men også mange, mange blomster, flag, breve og basketbolde. Mennesker i alle aldre står stille, læser går lidt videre og står stille igen. Det er overvældende!

Flag fra mange nationer, og hjerteballoner!

 Vi er ret gode til at passe tiderne, når vi går. Vi skulle være hjemme senest kl 22, for da skulle rugbrødet ud af ovnen. Det daglige brød, tak for det, og tak livet!

Sødt skal der til! SMIL!

For en meget sjælden gangs skyld var der behov for et besøg i en slik-butik i aftes. Vi modstod fristelsen til at købe denne fantastiske slik-pizza, men noget sødt var der behov for. Ekspedienten var en ung, tørklædeklædt kvinde, og det var dejligt, for så var der mulighed for at smile til en muslim. -
Slik-handlen foregik på Østerbrogade på vej hjem fra den store samling ved "Krudttønden" mellem 20 og 21. Vi var over 30.000 samlet.
I København, Indre By var alle flag på halv.

Det var en stor oplevelse at være med. Aldrig har jeg været sammen med så mange, så stille mennesker på en gang. Almindeligvis snakker folk, drikker, går rundt - men her var helt stille. Den eneste lyd var mobiltelefoner, der dokumenterede og sagte kamerahold, der på fremmede tungemål spurgte til, hvorfor folk var med denne aften.
Jeg ved ikke, hvad jeg havde forventet, men glæden over at se så mange unge mennesker var stor. De var klart i overtal. Det fylder mig med håb og tro.
Nu mangler jeg at finde nogen muslimske venner!

Monday, February 16, 2015

Fastelavnssøndag - Kærlighedens vej!

 Dagens gudstjeneste blev fejret i Stadionkyrkan i Malmö. Vi indledte ugen, hvor fasten begynder - på onsdag - med dejlig korsang, symbol-handlinger og prædiken med Kærlighedens Vej som tema. Man kunne bl.a. skrive fasteløfter og hænge dem på fastelavnsriset, hvilket en del gjorde.
 Efter et menighedsmøde kørte jeg hjem, hvor resten af familien havde stået for to gudstjenester i Jerusalemskirken. Jeg havde hørt i radioen, at menigheden i Københavns Domkirke havde afsluttet deres gudstjeneste med at bære alterblomsterne over til Synagogen i sympati med den dræbte vagt. Vi besluttede hurtigt, at gøre noget lignenede. Menigheden var gået hjem, men vi samledes nogle stykker, fandt et kondolence-bånd til bårebuketter frem og gik over i Krystalgade for at lægge vores beskedne bidrag i blomsterhavet.
 Her til aften gik vi vores sædvanlige aftentur, men gik også forbi Domkirken, hvor der er natkirke. Her er der mulighed for at tænde lys flere steder. Jeg holder meget af alteret her, hvor spejlstykker med bønner er fæstet på et metalgitter og spejler lys og en kristusikon.
Vi fortsatte gennem  Krystalgade, hvor politiet er massivt tilstede, men hvor blomster, levende lys og stilfærdige mennesker fylder gaden. - Ondskab, had og uforsonlighed findes i verden - hele tiden. Jeg ser på de sociale medier, at en stor gruppe kristne ægyptere er blevet halshugget i Libyen! Min Herre, Jesus, blev også uskyldigt henrettet. Han gik Kærlighedens vej, gennem død til opstandelse. Og lyset skinner og mørket, og mørket overvinder det aldrig!

Saturday, February 14, 2015

Fornøjelse og forpligtelse i kombi

 Uge 7 er vinterferie i København. Datterbarnet og hendes kæreste har derfor fri og ønskede en tur til Skåne sammen med os. Jeg har ikke fri - men mulighed for at kombinere en aftale og et bestyrelsesmøde med hyggelig fritid og overnatning på Örestrand. Familien udforskede Lund, hvor vi også spiste frokost. Sammen besøgte vi Malmöhus - slottet, som indeholder flere museer. Riddersalen, hvor først danske og senere svenske konger huserede og regerede over de arme skåninge.
I riddersalen fandt jeg dette smukke, broderede stolesæde - 
 I det, der nok har været slotskirke, er der nu musik-sal. Loftet er dekoreret af Joakim Skovgaard - og ligheden med Viborg domkirke er slående.

 En udstilling af maleri og kunsthåndværk fra landende omkring Østersøen skulle afspejle en stor udstilling fra de samme lande i Malmö for 100 år siden. Her hang bl.a. dette maleri af "Lykken" - svævende på en boble.

 Danmark var repræsenteret af Wilhelm Hammershøj og sølvsmed Georg Jensen.
 Efter museumsbesøget kørte vi nordpå til Örestrand, som ligger ved Höganäs. De har nedsat overnatningsprisen på hotellet  i lavsæsonen til og med uge 8 (så det kan nås endnu!)
 Ved morgenmaden havde vi udsigt til børnehave-børnene, som holder til i bygningen, hvor kirken ligger.
 Vi kørte helt op på Kulla-berget og gik tur ved fyret. Det ligner Hammeren på Bornholm, hvilket selvfølgelig ikke er underligt.
Her ligger nu et muret fyrtårn med det kraftigste lys i Norden - men her er også rejst en kopi i 1/2 størrelse af det oprindelige vippefyr. Kong Frederik d. 2 beordrede det opført tillige med lignende fyr på Anholt og på Skagen. Det på Skagen er genopført i fuld størrelse og tændes hvert år til Skt. Hans.
Min eftermiddage gik med bestyrelsesmøde på Örestrand, hvorefter vi kørte hjem, spiste sammen med mellem-sønnen og brugte resten af aftenen på at se Hobbitten 2. Nu er vi klar til at gå i biografen og se 3'eren. For i næste uge, er det uge 8, og da er det tid for vinterferie i regionen.

Wednesday, February 11, 2015

Tak!

 På et af mine korte ophold i hjemmet sidste uge, så jeg, der var der kommet en længe ventet pakke!
Jeg lagde billedet på facebook og en af mine venner skrev: Det er jo en hel prædiken!
Tak - også til Maren. Hun har lavet flere forskellige - kvaliteten er super. Jeg er glad for min nye kop.

Tuesday, February 10, 2015

Det gik meget godt

 Jeg er hjemme i byen igen - og her er meget smukt! Foråret er på vej, det føles i temperaturen, høres i fuglefløjt og ses i de små forårsblomster, som dukker op.
Domkirken ligner Budolfi - domkirken i Aalborg - mon der er en sammenhæng, ud over at de er  fra samme tidsperiode?
Ellers har ugen været ganske hektisk. Jeg har været i Blekinge, på Mullsjö Folkehøjskole, i Stockholm og på en dejlig weekend-tur til Tallin. Det var menigheden i Stadionkyrkan i Malmö, som havde ønsket sig en venskabsmenighed i et naboland. Flere i menigheden har kontakter i Estland, så valget var nærliggende. 

En skøn vejrhane

To fra Malmö - begge med rodtråde til Estland - fortæller menigheden i Tallin om menigheden i Skåne

Estoniamonumentet - det estiske. Der findes et tilsvarende i Stockholm, som jeg ikke har set.
Kaffe på café

Tallin er en fin gammel by - navnet betyder "Dansker-borgen," og det var her Dannebrog faldt ned fra himmelen.

Vores røde postkasser er fine - men denne gamle estiske er også flot!
Vi var 11 fra Skåne, 3 med rodtråde til Estland. Vi tilbragte fredag aften sammen med menighedsmedlemmer fra metodistkirken i deres store imponerende kirkebygning. Der var mad og musik og godt fællesskab. Hele lørdagen var vi på sightseeing, til orgelkoncert i domkirken, som ligner Budolfi i Aalborg og om aftenen delte vi os. Jeg var med i Koncerthuset, til spændende jødisk musik. En estisk gruppe spillede en afdeling og havde kontra-tenoren Yaniv Dór med. Jeg har aldrig hørt sådan en stemme live - det var en stor oplevelse. Lukkede man øjnene, så man for sit indre øje en kvinde, der sang. Når man åbnede øjnene, stod der er smuk mand og sang med sin bløde, stærke, lyse stemme.
Jazz-komponisten Anat Fort stod for resten af koncerten.
Mandag og tirsdag har jeg haft tid til at skrive og arbejde hjemme - men også til gåtur i byen med husbond. Han er i Stockholm i dag og i morgen:-)